Pomazánka z ředkviček
1 svazek ředkviček, 150 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, bylinková sůl, sekanou petrželku, řeřichu. Ředkvičky důkladně omyjeme, nastrouháme na tenké plátky. Vše důkladně zamícháme, mažeme na celozrnný chléb, či rohlík.
Voňavé pytlíčky
20.03.2020 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Nůžky, Šicí stroj, Šití, Textil
Voňavé pytlíčky s bylinkami z babiččiny zahrádky. Velikost: cca 5cm.
Kynuté koláčky z majolky
15.03.2020 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
Suroviny: ½ kostky droždí, 250 ml mléka, trochu cukru, 500g polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 malá majonéza – 225 ml , povidla.
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy si dáme polohrubou mouku, 2 žloutky a majonézu. Přidáme vykynulý kvásek a vypracujeme těsto, dáme kynout. Po vykynutí si vyválíme z těsta silnější plát, který si rádýlkem rozdělíme na čtverečky 5×5 cm, do kterých dáme trochu povidel, zabalíme, dáme na pečící papír a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Návod na háčkovaného zajíčka
01.03.2020 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Háčkované hračky, Háčkování, Háčkování - návody, Jehla, Textil
Potřebujeme: jakoukoliv přízi (já použila Merino), háček odpovídající velikosti (můj byl číslo 2,5), nůžky, jehla
Postup:
Hlavička
1. řada: do stahovacího kroužku uháčkujeme 6 krátkých sloupků (dále KS).
2. ř.: do každého KS uháčkujeme 2 kS (12 KS celkem). Celý článek »
Mazanec
25.02.2020 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Velikonoční recepty
Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi. Celý článek »
Ona Ví číslo 2 již k dostání
14.02.2020 Publikoval(a) Katerinao
Rubrika: .Typ článku, Činnost, Háčkování, PR
Co na nás čeká ve druhém čísle kreativního časopisu Ona Ví? Jarní vydání bude plné inspirace i dobrých rad.
Návod na háčkovaného sloníka
05.02.2020 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Háčkované hračky
Potřebujeme: bavlněnou přízi, háček, nůžky, výplň hraček – tzv. PES kuličky
Postup:
Hlava a chobot:
- Uháčkujeme 6 krátkých sloupků do stahovacího kroužku.
- Háčkujeme 6 KS.
- Háčkujeme 6 KS. Celý článek »
Koblížky
31.01.2020 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 1 kostka kvasnic, 1 lžička krystalového cukru na kvásek, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, špetka soli, kůra z jednoho citrónu, olej nebo sádlo na smažení, marmeláda, tvaroh, povidla dle chuti
Postup:
Máslo rozetřete vařečkou, přidejte moučkový cukr a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice), rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Celý článek »
Jak to bylo s Valentýnem
25.01.2020 Publikoval(a) Potvora Fintiva
Rubrika: Papír, Zprávy
Blíží se svátek všech zamilovaných a to Den svatého Valentýna. U nás je tento svátek poměrně novou a módní záležitostí, ale určitě si již našel spoustu příznivců. Co takhle na tento den darovat ručně vyrobené přáníčko? Nainspirujte se na www.potvor.cz….
Svátek svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od svátku Luprecalia, který se slavil ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne se do nádob lásky vložily lístky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž si pak vytáhl jeden lísteček a dívka, jejíž jméno si „vylosoval“, se měla stát jeho milou v následujícím roce.
Margot řezy s želatinou
20.01.2020 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 smetana ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, dle potřeby mléka, ale asi necelý hrnek, 1 čokoláda margot- ta větší, tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu.
Postup:
Prosátou moku s práškem do pečiva smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, smetanou, mlékem a olejem. Přidáme nastrouhanou čokoládu Margot a promícháme. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme v mírně vyhřáté troubě. Celý článek »