Marmeláda z černého rybízu

09.08.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Ovoce | zelenina

rybizova marmeladaLetní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.

Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.

Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.

Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou. Celý článek »

Růžičky z krepového papíru

05.08.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Papír, Tvoření s dětmi

Potřebují se: dvě barvy krepových papírů (růžová a vanilková), nůžky, kancelářský koník. Pokud budeme přišívat květiny na oblečení, tak i jehla a niť.

Při výrobě kytiček jsme využily: kruhových vystřihovánek (tzn. výchozí tvar je čtverec, který se přeloží na půl a pak ještě na půl – volný roh se odstřihne – (čímž vznikne -přimeřeně- pravidlené kolečko). Kolečko se ale nechá v poskladaném stavu (viz druhá fotografie), ještě jednou se přeloží a vystřihne se oblouček. Tak vznikne Celý článek »

Obrázek – držák sponek

04.08.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Dekorace

Pokud máte doma holčičku, určitě pořád řešíte, kam se poděly všechny sponky. Zkuste si vyrobit takovéhoto šikovného pomocníka. Celý článek »

Jak si vyrobit domácí klimatizaci

05.07.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Návody

Časopis Ona Ví číslo 4



Prázdniny jsou plné volných chvil, které je možné vyplnit čtením Ona ví. A abychom vás nezklamali je toto číslo naplněno mnoho krásnými vychytávkami typickými pro toto období.

Celý článek »

Zdobenie skleneného taniera

08.06.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Dekorace, Lepidlo, Papír

Postup pri práci:

  1. Tanier robíme zospodu – najprv lepidlom na servítkovú techniku prilepíme servítku (lepidlo dáme na tanier, priložíme servítku a postupne nanášame lepidlo aj na servítku tak, aby sa celá prilepila ). Necháme chvíľu vyschnúť.
  2. Na tanier (na servítku) nanesieme lepidlo Herkules, ktorý vytvorí popraskaný efekt. Lepidlo nanášame jedným smerom! Necháme úplne vyschnúť, lepidlo musí byť priehľadné! Ja si pomáham fénom na vlasy.
    Celý článek »

Boty ozdobené filcem

31.05.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Šití - návody, Textil

Z obyčejných jednobarevných plátěných botiček se dají udělat „veselé krásky“..:-), je to velmi jednoduché… Možná máte doma jednobarevné plátěné boty, které už nevypadají „nicmoc“ nebo si je pořídíte za pár korun. 

 

ozdobené boty filcem

Celý článek »

Speciál ONA VÍ tentokrát jen o háčkování

27.05.2019 Publikoval(a)
Rubrika: .Typ článku, Háčkování, PR



Kouzelné nápady na háčkování s návody a přehledným schématem – to naleznete v novém Speciálu časopisu Ona Ví.

Celý článek »

Návod na háčkovanou podložku pod hrneček

podlozka pod hrnecekPotřebujeme: jakoukoliv přízi ,  háček, nůžky

Postup:

12 DS do stahovacího očka.

2 DS do každého oka (24 ds).

2 DS do prvního oka, 1 DS do dalšího (36 DS). Celý článek »

Kynutý táč s meruňkami

10.05.2019 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 1 žloutek, špetku soli, 2 lžíce másla, 300 ml mléka, ½ kostky kvasnic, 1 lžička cukru, citrónová kůra z půlky citrónu, meruňky

Na drobenku: 2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, skořice

Postup:

Do hrníčku si dáme vlažné mléko, lžičku cukru, rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy si dáme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vykynutý kvásek, 1 žloutek, rozpuštěné Celý článek »

MojeGalanterka