Marmeláda z černého rybízu
09.08.2019 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina
Letní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.
Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.
Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.
Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou. Celý článek »
Růžičky z krepového papíru
05.08.2019 Publikoval(a) redakce
Rubrika: Papír, Tvoření s dětmi
Potřebují se: dvě barvy krepových papírů (růžová a vanilková), nůžky, kancelářský koník. Pokud budeme přišívat květiny na oblečení, tak i jehla a niť.
Při výrobě kytiček jsme využily: kruhových vystřihovánek (tzn. výchozí tvar je čtverec, který se přeloží na půl a pak ještě na půl – volný roh se odstřihne – (čímž vznikne -přimeřeně- pravidlené kolečko). Kolečko se ale nechá v poskladaném stavu (viz druhá fotografie), ještě jednou se přeloží a vystřihne se oblouček. Tak vznikne Celý článek »
Obrázek – držák sponek
Pokud máte doma holčičku, určitě pořád řešíte, kam se poděly všechny sponky. Zkuste si vyrobit takovéhoto šikovného pomocníka. Celý článek »
Časopis Ona Ví číslo 4
19.06.2019 Publikoval(a) Katerinao
Rubrika: .Typ článku, Háčkování - návody, Návody, PR
Prázdniny jsou plné volných chvil, které je možné vyplnit čtením Ona ví. A abychom vás nezklamali je toto číslo naplněno mnoho krásnými vychytávkami typickými pro toto období.
Zdobenie skleneného taniera
08.06.2019 Publikoval(a) Nela Matejovská
Rubrika: Dekorace, Lepidlo, Papír
- Tanier robíme zospodu – najprv lepidlom na servítkovú techniku prilepíme servítku (lepidlo dáme na tanier, priložíme servítku a postupne nanášame lepidlo aj na servítku tak, aby sa celá prilepila ). Necháme chvíľu vyschnúť.
- Na tanier (na servítku) nanesieme lepidlo Herkules, ktorý vytvorí popraskaný efekt. Lepidlo nanášame jedným smerom! Necháme úplne vyschnúť, lepidlo musí byť priehľadné! Ja si pomáham fénom na vlasy.
Celý článek »
Boty ozdobené filcem
31.05.2019 Publikoval(a) Potvora Fintiva
Rubrika: Šití - návody, Textil
Z obyčejných jednobarevných plátěných botiček se dají udělat „veselé krásky“..:-), je to velmi jednoduché… Možná máte doma jednobarevné plátěné boty, které už nevypadají „nicmoc“ nebo si je pořídíte za pár korun.
Speciál ONA VÍ tentokrát jen o háčkování
27.05.2019 Publikoval(a) Katerinao
Rubrika: .Typ článku, Háčkování, PR
Kouzelné nápady na háčkování s návody a přehledným schématem – to naleznete v novém Speciálu časopisu Ona Ví.
Návod na háčkovanou podložku pod hrneček
15.05.2019 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Háčkované dekorace, Háčkování, Háčkování - návody, Návody, Textil
Potřebujeme: jakoukoliv přízi , háček, nůžky
Postup:
12 DS do stahovacího očka.
2 DS do každého oka (24 ds).
2 DS do prvního oka, 1 DS do dalšího (36 DS). Celý článek »
Kynutý táč s meruňkami
10.05.2019 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
500 g polohrubé mouky, 1 žloutek, špetku soli, 2 lžíce másla, 300 ml mléka, ½ kostky kvasnic, 1 lžička cukru, citrónová kůra z půlky citrónu, meruňky
Na drobenku: 2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, skořice
Postup:
Do hrníčku si dáme vlažné mléko, lžičku cukru, rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy si dáme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vykynutý kvásek, 1 žloutek, rozpuštěné Celý článek »