Háčkování – změna barvy u čepičky

21.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Háčkování, Háčkování (video)

Jogurtový dezert pro letní osvěžení

20.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Přemýšlíte, co dobrého si dát v těchto horkých dnech, čím se osvěžit a zároveň si dát něco lehkého a zdravého?

Suroviny: pro 2 osoby

500 g bílého jogurtu, třtinový cukr, dětské piškoty, rybízová marmeláda, sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, rybíz

Postup:

Na dno poháru si dáme lžičku rybízové marmelády, potom vrstvu jogurtu, piškotů, posypeme třtinovým cukrem, poklademe ovocem, opět vrstvu jogurtu, nahoře dozdobíme ovocem. Dáme vychladit do lednice.

 

Krůtí prsa s pórkem

20.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Drůběž

Suroviny:

450 g krůtích prs, 4 lžíce oleje, 300 g hlávkového zelí, 300 g pórku, 5 lžic kvalitní sojové omáčky, paprika.

Postup:

Prsa očistíme a omyjeme. Do pánve dáme olej a prsa v něm ze všech stran opečeme. Maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky a stějně nakrájíme i pórek a papriku. Kousky masa opět vrátíme do pánve a ještě chvilku opečeme. Pak přidáváme zelí, pórek, papriku promícháme a opékáme ještě 5 minut Celý článek »

Babiččina pudinková buchta

20.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny:

Těsto: 400 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 7 lžic mléka

Náplň: 750 g jablek (nastrouhané), 8 lžic cukru (krystal), 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek (vanilkový)

Postup:

Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka pocukrujeme, pustí tak šťávu. Pak přidáme pudinkový prášek a promícháme. Dáme na chvíli do lednice místo těsta. To si rozdělíme na Celý článek »

Vonný pytlíček s levandulí

18.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Šicí stroj, Šití, Textil

Sušený květ levandule se používá pro dekoraci, do vonných pytlíčků nebo na výborný čistící čaj (1 lžička 250 ml vroucí vody).

Látky obsažené v levanduli lékařské působí fytocidně, potlačují růst baktérií, mají mírně tlumivý účinek na centrální nervstvo, mírně snižují krevní tlak, osvědčily se při křečových stavech žaludku i při rekonvalescenci, působí mírně močopudně a upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimulují slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Zevně se levandule užívá jako součást mastí při zánětech nervů, revmatismu nebo dně (její silice podporuje prokrvení pokožky), v koupelích ji lze použít na špatně se hojící rány.
Celý článek »

Soutěžte s Vytvory.cz (téma: hand-made)

18.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Soutěže

Pošli návod a vyhraj!
Blíží se konec prázdnin, děti se začínají těšit a chystat do škol a školek … pojďme jim zpříjemnit tyto dny.

Jak se můžete účastnit soutěže?

  • Pošlete nám fotku hotového výrobku, který jste s dětmi dělali + stručný návod a seznam použitých pomůcek na e-mail soutez@vytvory.cz
  • Své návody (náměty) můžete posílat až do 26.8.2012.
    Nezapomeňte uvést své jméno a adresu pro výhru.
  • Každý soutěžící může poslat více soutěžních návodů. Každý zaslaný návod bude hodnocen samostatně, hlasy soutěžícího, který pošle více návodů se nesčítají.
  • Sdílejte příspěvky na FB s komentářem „Soutěžím s www.Vytvory.cz“.

Jak a kde bude probíhat hodnocení? Celý článek »

Karlovarské koláče

16.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Příprava: 30 minut
Kynutí: 45 minut
Pečení: 20 minut
Počet kusů: 60

Ingredience:
270g másla
9 žloutků + na potření
8 lžic smetany
510g hladké mouky
20g moučkového cukru
20g droždí
Špetka soli Celý článek »

Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky

16.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Kuchařky, Vaříme dětem

Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Jakmile se děťátko narodí, začínají se maminky ptát: „Musím se vyvarovat celozrnných výrobků a těžko stravitelných jídel, aby dětí netrpělo bolestmi bříška? Mohu pít kravské mléko, když kojím, nebo to pro dítě zvyšuje riziko, že přijde do styku s alergiemi?“ Otázek je nespočetně. A právě proto je tu tato kniha. Na všechny tyto a mnohé další otázky by vám měla spolehlivě odpovědět. Pomůže vám zvážit pozitiva a negativa jednotlivých potravin ve vztahu k těhotenství a době kojení. Při čtení například zjistíte, že nemusíte vyloučit takové množství potravin. Někdy stačí trochu změnit své zvyky nebo úhel pohledu a těchto devět měsíců a období Celý článek »

Pomazánka z cizrny

16.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Luštěniny, Pomazánky

Suroviny:

1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).

Postup:

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema – necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme. Osobně raději cizrnu uvařím sma, konzervu nepoužívám.

Letní pomazánka

16.08.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Pomazánky

Suroviny:

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.

Postup:

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

MojeGalanterka