Myslivecké knoflíky
22.10.2021 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Vánoční recepty
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
140 g tuku
2 žloutky
Náplň: Celý článek »
Speciál Ona Ví Vánoce
Už jen z přebalu Speciálu Ona Ví Vánoce na Vás dýchne sváteční nálada. Nic naplat, Vánoce jsou za dva měsíce tu a je potřeba se nejen naladit, ale i pustit do tvoření.
Návod na háčkovanou dýni – dekorace
16.10.2021 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Háčkované dekorace, Háčkování, Háčkování - návody, Textil
Potřebujeme: jakoukoliv přízi, háček, nůžky, jehla
Postup:
Každou řadu začínám 2 ks.
- do stahovacího kroužku 6 ks
- rozdvojíme (máme tedy 12 ks)
- zdvojíme každý druhý, tzn.: 1, 2, 1, 2,…opakujeme až do konce řady (18 ks) Celý článek »
Kytičky z organzy do vlasů či na sako
Potřebujeme:
- kousky organzy různých barev
- barevné korálky
- silon nebo niť a jehlu
- spínací špendlík, sponku nebo gumičku
- svíčku
Návod: Z organzy vystříháme kolečka různých velikostí. Na jednu kytičku potřebujeme 6 – 9 koleček podle toho, jak ji chceme bohatou. Okraje koleček opatrně opálíme nad svíčkou, aby se netřepily. Sadu koleček sešijeme nití nebo silonem a doplníme korálky. Zezadu přišijeme spínací špendlík nebo tavnou pistolí přilepíme ke sponce či gumičce.
Celý článek »
Rychlý jablkový koláč
28.09.2021 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina
Suroviny
400 g hrubé mouky (může být i polohrubá mouka), 400 g krystalového cukru 600 g nastrouhaných jablek i se šťáveou, 3 celá vejce, 1 lžička mleté skořice, jeden a půl lžičky jedlé sody, 2 dl oleje
Postup
Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se sódou bikarbónou a jablka se skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými povidly /marmeládou a posypeme strouhaným kokosem anebo mletými ořechy.
Švestková marmeláda
22.09.2021 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina
2000 g vypeckovaných švestek, Gelfix 3:1 – 2 balení, 700 g cukru krystal
Postup:
Švestky omyjeme, vypeckujeme, dáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout, pomixujeme, přidáme Gelfix se 4 lžícemi cukru, zamícháme, 1 minutu provaříme, přidáme zbytek cukru a vaříme minimálně 5 minut. Necháme chvilku chladnout, plníme do malých skleniček, obrátíme dnem vzhůru. Dáme do chladna.
Skořicové trdelníčky
03.09.2021 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty, Tvoření s dětmi
500g polohrubé mouky, 80 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 2 vejce, žloutek na potření, cukr krupice, skořice na obalení
Postup:
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky, na tenké trubičky pomazané sádlem obtočíme těsto. Mažeme žloutkem a obalíme ve skořicovém cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 8 – 10 minut. Po upečení ihned sundáváme z trubiček.
Návod na háčkované srdíčko
18.08.2021 Publikoval(a) Veronika
Rubrika: Háčkované dekorace, Háčkování, Háčkování - návody
- klubíčko bavlněné příze (Camilla, Catania, Limone, Nela, Lenka, prostě co zrovna máte)
- háček č. 2,5 (případně menší, pokud méně utahujete) – není záhodno, aby bylo srdíčko háčkované volně, potřebujeme co nejmenší otvory mezi sloupky
- výplň – polyesterové vlákno (z hraček, polštářů apod.)
- jehlu s větším ouškem
- knoflíčky, mašličky, korálky atd. na zdobení
Cuketová směs pod maso
10.08.2021 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina
Suroviny:
1500 g cukety bez jader, 1 kg bílých paprik, 500 g cibule, 2 lžíce cukru, 20 g soli, 250 ml oleje, 6 lžic sojové omáčky, 6 lžic worchestrové omáčky, 900 g sladkého kečupu, 900 g ostrého kečupu
Postup: Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na drobnější kousky, přidáme ostatní ingredience a za stálého míchání povaříme dvacet minut.
Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme deset až patnáct minut při 80 stupních C.
Směs je výborná pod maso anebo jí přidávám k mletému masu na špagety.
Já tuto směs dělám také, ještě ji vylepším přidáním česneku 5-6 stroužků.
Směs je dobrá i na domácí pizzu.