Lahodný hruškový koláč s mascarpone
12.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty
Phantogram
When I’m Small
Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a obzvláště ženy a dívky jsou z něj vždycky úplně mimo. Celý článek »
Kotlety pečené na hlávkovém zelí a mrkvi
Suroviny:
6 plátků vepřové kotlety
½ hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky)
400 g mrkve
(nakrájené na větší kolečka)
2 cibule, česnek
sůl, pepř
syrové, umyté brambory i se slupkou Celý článek »
Kuřecí čtvrtky na Moravance
12.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Drůběž, Ovoce | zelenina
Suroviny :
4 kuřecí čtvrtky
2 skleničky Moravanky (nebo jiné, obdobné sterilované zeleninové směsi)
sůl, mletá paprika, grilovací koření, česnek
Postup:
Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky – jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 3 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí čtvrtky. Pečeme asi 1 hod. 10 min.
Naložíme na talíř kuřecí maso, kupku zeleniny a vařené brambory.
Zelňačka se šťouchanými brambory
The Prostitutes
Sunshine
Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží. Celý článek »
Kávové muffiny
12.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
4 vejce, 1 lžíce instantní kávy, 60 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce oleje, 250 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání formiček, hrubá mouka na vysypání.
Postup:
Máslo vyšleháme s olejem, cukrem a 4 lžícemi horké vody do pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh. Celý článek »
Brokolicové placičky
07.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina
Suroviny: jedna brokolice, 3 vejce, 1 mrkev, majoránka, 1 hrnek polohrubé mouky, sůl, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, olej na smažení
Postup: Uvařenou brokolici a mrkev posekáme, necháme vychladnout, přidáme vejce, majoránku, mouku, utřený česnek a sůl. Pokud se nám placičky hůře formují, zahustíme je strouhankou. Smažíme na rozpáleném oleji.
Jablečný nákyp
07.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina, Vaříme dětem
Suroviny: 15 dkg ovesných vloček, 5 dkg kokosu, 30 dkg oloupaných jablek, skořicový cukr, 5 dkg namočených rozinek, 5 dkg sekaných ořechů.
Krém: 25 dkg tvarohu, 1 malý bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, krupicový cukr podle chuti.
Postup: Do vymazané zapékací misky nasypeme na tloušťku 1 cm ovesné vločky, posypeme je kokosem, poklademe plátky jablek, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a sekanými ořechy. Zalijeme krémem z tvarohu, bílého jogurtu, cukru a vanilkového cukru a v předehřáté troubě zapečeme.
Dušený kapr s karotkou
06.05.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Ovoce | zelenina, Ryby
Suroviny: 1 kg kapra, 12 dkg másla,sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 dcl smetany, 1 dkg hladké mouky, 1 citrón, zelená petržel, karotka, cibule
Postup: Kapra nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a pomoučíme. Po obou stranách jej opečeme na másle. Kapra z másla vyndáme a do zbylého másla přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit, přidáme nakrájenou karotku, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, citrónovou šťávu, smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme pod pokličkou. Před podáváním posypeme petrželkou.. Jako přílohu podáváme brambory.
Krůtí prsa s houbovou rýží
Suroviny: 60 dkg krůtích prsou, 12 dkg vařené rýže, 20 dkg hub, 5 dkg másla, 1 dl oleje, 1 cibule, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka.
Postup: Na pánvi rozpustíme máslo a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, vše osolíme a okořeníme mletým pepřem a petrželkou a orestujeme. Orestované houby smícháme s uvařenou a vychladlou rýží a syrovými vejci. Krůtí prsa omyjeme, nařízneme a vytvoříme kapsu, Celý článek »
Řízky se zeleninou
Suroviny: 6 plátků z vepřové kýty, 50g anglické slaniny, 1 cuketa, 2 zelené papriky, 2 cibule, 2 rajčata,6 lžic olivového oleje,6 lžic vinného octa, 1 lžička cukru, 3 stroužky česneku, sekaná čerstvá máta a bazalka, pepř, sůl.
Postup: Řízky lehce naklepeme hřbetem ruky,potřeme směsí 4 lžic oleje,2 lžic octa,utřeného česneku,soli a pepře a necháme asi hodinu v chladnu odležet. Cuketu,cibuli a rajčata pokrájíme na kolečka, papriku a slaninu na širší proužky, osolíme,potřeme zbylým olejem a grilujeme doměkka. Hotové pokrájíme na malé kostičky, promícháme, smícháme s octem, Celý článek »