Rajčatová omáčka na zimu

05.08.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Ovoce | zelenina

Letní měsíce jsou ve znamení dovolených a odpočinku, ale na druhé straně patří k náročným měsícům pro všechny zahrádkáře a pěstitele ovoce a zeleniny. Dřina kterou jste na svém zahrádce či skleníku celé jaro a začátek léta zažívali se vám nyní zúročí. Ne vždy je úroda velká, ale radost z vlastních výpěstků je určitě veliká. Já patřím k velkým příznivcům zavařování, konzerování všech možných plodů. Vím, co pro svou rodinu připravuji, navíc ráda vařím a peču, takže mít svou zásobu v komoře je opravdu velká pomoc při přípravě různých pokrmů. Navíc všechny produkty jsou bez konzervantů, umělých barviv a dalších chemických dochucovadel, Celý článek »

Tvarohová buchta s borůvkami

01.08.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Suroviny na buchtu:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce,

1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka

Suroviny na tvarohovou náplň:

500g tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru krupice, 250 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudingu, borůvky Celý článek »

Maliny v našem jídelníčku

23.07.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Maliny vám určitě připomínají dětství, prázdniny u babičky, která vám dala na pití malinovou štávu. Ta radost v očích, když vaše děti teď konzumují maliny a jsou u toho krásně umazané, ta je nezapomenutelná. Přijde vám škoda z tak krásných plodů udělat džem? Určitě ne, protože jedině tak si uchováte to nádherné aroma malin až do zimy. Jste právě těhotná a chcete s o malinách něco dozvědět? Tak neváhejte a čtěte dál. Celý článek »

Prázdninové číslo Ona Ví

22.06.2021 Publikoval(a)
Rubrika: .Typ článku, Háčkování, PR



Zanedlouho tu máme prázdniny, dobu dovolených, volného času a také času na tvoření, pro který je léto ideální. V prázdninovém čísle Ona ví najdete mnoho inspirace pro kreativní tvoření.

Celý článek »

Roztomilé sovičky

15.06.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Papír, Tvoření s dětmi

Základem soviček jsou ruličky od toaletního papíru. Ty jsme polepili barevným papírem a trošku zmáčkli, aby byly plošší.

Z barevného papíru jsme vystřihli:

9 koleček o průměru 3 cm

2 bílá kolečka o průměru 4,5 cm na oči

2 černá kolečka o průměru 3 cm na oční panenky

2 ovály na křídla – délka cca 8 cm
Celý článek »

Tekuté třešně

11.06.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Nápoje, Ovoce | zelenina

Suroviny:
20 g třešní, 400 ml šťávy z černého rybízu, 2 tlustší plátky citrónu, kostky ledu

Postup:
Třešně odstopkujeme, odpeckujeme a vložíme do nádoby mixéru. Přilijeme vychlazenou šťávou a přidáme na kolečka nakrájeného citrónu. Směs mixujeme přibližně asi 1 minutu. Nápoj přecedíme přes cedník s většími otvory a vrátíme jej zpět do mixéru. Přidáme rozdrcené kostky ledu a chviličku mixujeme.

Třešňová bublanina

01.06.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Suroviny:
200 g másla (Hery)
200 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
4 žloutky
vanilkový cukr
citrónová kůra
ze 4 bílků sníh
500 g třešní (višní) Celý článek »

Alergie na bílkovinu kravského mléka

27.05.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Vaříme dětem

Alergie na bílkovinu kravského mléka se může rozvíjet pozvolna a vést k neprospívání dítěte (bolesti bříška, neklid, kojenecké koliky, průjem s přítomností krve, dítě celkově neprospívá, jeho váhová křivka je stejná, někdy může ubývat na váze a ztrácet podkožní tuk). Mohou se objevit změny na kůži – svědivý ekzém. Alergií na bílkovinu kravského mléka trpí 3% dětí ve věku do dvou let. Po třetím roce věku alergie na bílkovinu kravského mléka vymizí u téměř 90% dětí. Celý článek »

Ovocný salát

10.05.2021 Publikoval(a)
Rubrika: Ovoce | zelenina, Saláty

Suroviny:

8 kiwi, 2 jablka, zavařené hrušky s nálevem, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka skořice

Postup:

Všechny plody umyjeme pod tekoucí vodou. Kiwi oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Jablka okrájíme, pokapeme citronovou šťávou, aby nám neznědla, přidáme zavařené hrušky i s trochou nálevu, který celý salát dochutí. Nakonec ochutíme špetkou skořice. Pokud tento salát děláme pro dospělé, můžeme přidat trochu alkoholu – rum, amaretto.

Speciál háčkování – soutěžíme s Ona ví

05.05.2021 Publikoval(a)
Rubrika: .Typ článku, Činnost, Háčkování, PR



Chcete se naučit háčkovat, jako to uměly babičky, ale přitom si vyrobit něco, co jde s dobou? Stačí trochu šikovnosti a pod vašima rukama budou vznikat krásné bytové dekorace nebo třeba něco nového do vašeho šatníku.

Celý článek »

MojeGalanterka