Rajčatová kaše pro nejmenší

23.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Vaříme dětem

Suroviny: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.

Nejlepší jsou domácí rajčata ze skleníku. Našim dětem tato kaše opravdu moc chutnala. Teď mají nejraději rajskou omáčku. Je třeba si dát pozor na rajčata, některá miminka na ně mohou mít alergii.

Brokolice zapečená se sýrem

19.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Nákypy, Ovoce | zelenina

Suroviny:
1 ks brokolice, 200 g jemných nebo kuřecích párků, 200 g nivy, 200 g tvrdého sýra, 1 cibule, sůl, pepř, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, asi 250 ml mléka, kousek másla nebo hery na vymazání

Postup:
Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. Oba sýry nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Celý článek »

Salát s Moravankou

19.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Saláty

Suroviny:

1 sklenice Moravanky (pikantní sterilovaná zeleninová směs), 200 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany

Postup:
Salám a sýr nakrájíme na drobné kostičky. Moravanku scedíme, větší kousky (okurky, cibulky,…) nakrájíme na menší. Všechno dáme do misky, přidáme smetanu a majonézu a promícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.

Žampionová polévka s koprem

19.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Polévky

Suroviny:

2 – 3 brambory, 200 – 300 g žampionů, 250 ml smetany na vaření (možno nahradit mlékem), 1 vrchovatá lžíce posekaného kopru, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce octa

Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření a přivedeme k varu. K vařícím se bramborám přisypeme na plátky pokrájené žampiony a vaříme do změknutí brambor i žampionů. Ve smetaně rozkvedláme mouku a Celý článek »

Pozvánka na výstavu

19.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Zprávy

Přijďte se podívat na moji tvorbu v rámvi výstavy kreslených obrázků a háčkované dekorace při akci Velikonoce v muzeu, kde také uvidíte i škrábaná vajíčka. Výstava kreslených obrázků autorky Dupynová Věrka se bude konat v době od 24.3.2012 do 29.4.2012, v prostorách muzea v Žarošicích. Srdečně zvou autorka a pořadatelé.

Velikonoční speciál

Těšíte se na Velikonoce? Hledáte inspiraci co si dobrého uvařit nebo jakou dekorací si vyzdobit váš byt? Tvoříte rádi s dětmi?

Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz, www.NaseBatole.cz, www.Predskolaci.cz pro Vás vytvořila Velikonoční speciál. Dozvíte se, jaké tradice a zvyky se v rámci svátků jara slaví, co znamená Škaredá středa nebo Velký pátek, naučíte se, jak si udělat jednoduchou velikonoční dekoraci, která vás potěší a mnoho dalších zajímavých informací. Tento speciál je doplněn nádhernými fotografiemi s velikonoční tématikou od fotografky Silvie Valouškové a Hany Kysilkové. Celý článek »

Velikonoce

17.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Knihy

Jak dlouho a proč se vlastně slaví Velikonoce? Jaké církevní zvyky a zvyklosti jsou s nimi spojeny? Jak našim předkům běžel čas od masopustu až k Božímu hodu velikonočnímu a především k pomlázce o Velikonočním pondělí? Z pestrého obsahu nové knihy známého autora literatury faktu, spisovatele Pavla Toufara, vás dozajista upoutá nejen vyprávění o tradičních velikonočních zvycích a pověrách, o tom kdy a jak vznikaly, jak se počítá datum velikonočních svátků či jaké pranostiky jsou s nimi spojeny. Celý článek »

Šíplata – dobrota pro mlsné jazýčky

15.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Vaříme dětem

Suroviny: brambory vařené 8 -10, 7 lžic krupičky, sůl, 2-3 vejce, ½ l mléka, máslo na pomaštění.

Postup: Brambory nastrouháme, přidáme krupičku, vejce, sůl, mléko a rozetřeme na vymaštěný plech, po upečení roztrháme na kousky, pocukrujeme, posypeme skořicí, grankem a polijeme rozpuštěným máslem. Je to moc dobré.

Vaříme zdravě a s láskou – akce pro rodiny

15.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Bez lepku, mléka a vajec

Akce Family Pointu probíhají 1×14 dní ve středu v 10.00 hod. ve Family Pointu, CRSP Josefská 1, Brno.
Pokud se Akce Family Pointu koná na jiném místě, je to vždy uvedeno u jejího popisu.
Akce Family Pointu jsou určené široké veřejnosti a jsou bezplatné. Není nutné se na ně předem přihlašovat. Děti můžete vzít s sebou. Celý článek »

Velikonoce

14.03.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Kuchařky, Velikonoční recepty

Jak dlouho a proč se vlastně slaví Velikonoce? Jaké církevní zvyky a zvyklosti jsou s nimi spojeny? Jak našim předkům běžel čas od masopustu až k Božímu hodu velikonočnímu a především k pomlázce o Velikonočním pondělí? Z pestrého obsahu nové knihy známého autora literatury faktu, spisovatele Pavla Toufara, vás dozajista upoutá nejen vyprávění o tradičních velikonočních zvycích a pověrách, o tom kdy a jak vznikaly, jak se počítá datum velikonočních svátků či jaké pranostiky jsou s nimi spojeny. Nepochybně vás totiž také zaujme bezmála detektivní pátrání o tajemství vzkříšení Ježíše Krista, proroka Nazaretského, stejně jako pokus o rozluštění záhady takzvaného „turínského plátna“, jehož jedna kopie byla poměrně nedávno nalezena i v Čechách. Celý článek »

MojeGalanterka