Rajčatová kaše pro nejmenší
23.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Vaříme dětem
Suroviny: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
Nejlepší jsou domácí rajčata ze skleníku. Našim dětem tato kaše opravdu moc chutnala. Teď mají nejraději rajskou omáčku. Je třeba si dát pozor na rajčata, některá miminka na ně mohou mít alergii.
Brokolice zapečená se sýrem
19.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Nákypy, Ovoce | zelenina
Suroviny:
1 ks brokolice, 200 g jemných nebo kuřecích párků, 200 g nivy, 200 g tvrdého sýra, 1 cibule, sůl, pepř, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, asi 250 ml mléka, kousek másla nebo hery na vymazání
Postup:
Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. Oba sýry nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Celý článek »
Salát s Moravankou
Suroviny:
1 sklenice Moravanky (pikantní sterilovaná zeleninová směs), 200 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany
Postup:
Salám a sýr nakrájíme na drobné kostičky. Moravanku scedíme, větší kousky (okurky, cibulky,…) nakrájíme na menší. Všechno dáme do misky, přidáme smetanu a majonézu a promícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.
Žampionová polévka s koprem
Suroviny:
2 – 3 brambory, 200 – 300 g žampionů, 250 ml smetany na vaření (možno nahradit mlékem), 1 vrchovatá lžíce posekaného kopru, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce octa
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření a přivedeme k varu. K vařícím se bramborám přisypeme na plátky pokrájené žampiony a vaříme do změknutí brambor i žampionů. Ve smetaně rozkvedláme mouku a Celý článek »
Pozvánka na výstavu
Přijďte se podívat na moji tvorbu v rámvi výstavy kreslených obrázků a háčkované dekorace při akci Velikonoce v muzeu, kde také uvidíte i škrábaná vajíčka. Výstava kreslených obrázků autorky Dupynová Věrka se bude konat v době od 24.3.2012 do 29.4.2012, v prostorách muzea v Žarošicích. Srdečně zvou autorka a pořadatelé.
Velikonoční speciál
18.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Knihy, Moučníky a dezerty, Vaříme dětem, Velikonoční recepty
Těšíte se na Velikonoce? Hledáte inspiraci co si dobrého uvařit nebo jakou dekorací si vyzdobit váš byt? Tvoříte rádi s dětmi?
Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz, www.NaseBatole.cz, www.Predskolaci.cz pro Vás vytvořila Velikonoční speciál. Dozvíte se, jaké tradice a zvyky se v rámci svátků jara slaví, co znamená Škaredá středa nebo Velký pátek, naučíte se, jak si udělat jednoduchou velikonoční dekoraci, která vás potěší a mnoho dalších zajímavých informací. Tento speciál je doplněn nádhernými fotografiemi s velikonoční tématikou od fotografky Silvie Valouškové a Hany Kysilkové. Celý článek »
Velikonoce
Jak dlouho a proč se vlastně slaví Velikonoce? Jaké církevní zvyky a zvyklosti jsou s nimi spojeny? Jak našim předkům běžel čas od masopustu až k Božímu hodu velikonočnímu a především k pomlázce o Velikonočním pondělí? Z pestrého obsahu nové knihy známého autora literatury faktu, spisovatele Pavla Toufara, vás dozajista upoutá nejen vyprávění o tradičních velikonočních zvycích a pověrách, o tom kdy a jak vznikaly, jak se počítá datum velikonočních svátků či jaké pranostiky jsou s nimi spojeny. Celý článek »
Šíplata – dobrota pro mlsné jazýčky
15.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty, Vaříme dětem
Suroviny: brambory vařené 8 -10, 7 lžic krupičky, sůl, 2-3 vejce, ½ l mléka, máslo na pomaštění.
Postup: Brambory nastrouháme, přidáme krupičku, vejce, sůl, mléko a rozetřeme na vymaštěný plech, po upečení roztrháme na kousky, pocukrujeme, posypeme skořicí, grankem a polijeme rozpuštěným máslem. Je to moc dobré.
Vaříme zdravě a s láskou – akce pro rodiny
15.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Bez lepku, mléka a vajec
Akce Family Pointu probíhají 1×14 dní ve středu v 10.00 hod. ve Family Pointu, CRSP Josefská 1, Brno.
Pokud se Akce Family Pointu koná na jiném místě, je to vždy uvedeno u jejího popisu.
Akce Family Pointu jsou určené široké veřejnosti a jsou bezplatné. Není nutné se na ně předem přihlašovat. Děti můžete vzít s sebou. Celý článek »
Velikonoce
14.03.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Kuchařky, Velikonoční recepty
Jak dlouho a proč se vlastně slaví Velikonoce? Jaké církevní zvyky a zvyklosti jsou s nimi spojeny? Jak našim předkům běžel čas od masopustu až k Božímu hodu velikonočnímu a především k pomlázce o Velikonočním pondělí? Z pestrého obsahu nové knihy známého autora literatury faktu, spisovatele Pavla Toufara, vás dozajista upoutá nejen vyprávění o tradičních velikonočních zvycích a pověrách, o tom kdy a jak vznikaly, jak se počítá datum velikonočních svátků či jaké pranostiky jsou s nimi spojeny. Nepochybně vás totiž také zaujme bezmála detektivní pátrání o tajemství vzkříšení Ježíše Krista, proroka Nazaretského, stejně jako pokus o rozluštění záhady takzvaného „turínského plátna“, jehož jedna kopie byla poměrně nedávno nalezena i v Čechách. Celý článek »