Jak se peče koláč smíření?
29.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Knihy, Kuchařky, Moučníky a dezerty, Recepty
Když jsem před několika lety připravovala pro Českou televizi do cyklu Čas pro rodinu scénář na téma „rodina a sekty“, vyprávěla mi jedna maminka, která se natáčení účastnit nechtěla, prý „aby to nezakřikla“, tento příběh: Její jediný syn, třiadvacetiletý, úspěšný student medicíny, „takový hodný kluk“ podlehl lákání jedné sekty. Podle jejích pokynů odjel kamsi do ciziny a oženil se tam s dívkou, která mu byla vybrána. Matka byla zděšená, roztrpčená a zoufalá.
Brokolicová polévka pro naše nejmenší
24.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Polévky, Vaříme dětem
3 malé kousky brokolice
1 brambor
trochu mletého kmínu
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžička olivového oleje
2 lžičky kukuřičné mouky Celý článek »
KORÁLKIÁDA – korálkový rekord pro dobrou věc!
„Pojďme společně navlékat korálky a vytvořit korálkový rekord – nejdelší navlečenou korálkovou řadu, kterou pak darujeme zdravotně postiženým na jejich kreativní tvoření!“ Tak to je obsah projektu KORÁLKIÁDA, který organizuje portál pro kreativní lidi www.potvor.cz ve spolupráci s Českou abilympijskou asociací.
V každé domácnosti se nějaké ty nepotřebné korálky najdou. Staré korále, co už je nikdo nenosí, část roztrhaných korálků nebo zbytky perliček, ze kterých se někdy něco tvořilo. A právě tyto nepotřebné perličky a korálky by mohly posloužit dobré věci. Celý článek »
Recepty pro maminky a miminka
17.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Knihy, Kuchařky, Vaříme dětem
Chystáte se začít vařit pro vaše miminko a hledáte inspiraci? Zde je jeden jednoduchý recept, který postupně můžete obměnovat.
Dýňová kaše- pro 4 porce
Potřebujete 300 g dýně Hokkaido, 1 lžička řepkového oleje.
Dýni omyjte, rozpulte a zbavte semínek. Dužinu nakrájejte na 1 cm velké kousky. Pokrájenou dýni můžete vařit 5 minut v páře nebo 8 – 10 minut ve vodě. Uvařenou dýni rozmačkejte s olejem na hladkou kaši. Celý článek »
Rychlá buchta s rebarborou
14.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, hrnek cukr moučky, půl hrnku oleje, hrnek mléka, rebarbora, skořicový cukr.
Postup:
Nejdřív si očistím a nakrájím rebarboru, dám do hrnce, zasypu skořicovým cukrem a dám na chvíli dusit, aby rebarbora změkla.V míse si našlehám vajíčka s cukrem, do pěny, pak přidám zbytek surovin, zamíchám, vmíchám rebarboru (i s tou šťávou co vznikne), naliju na plech a dám péct.
Rebarbora v naší kuchyni
14.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty
Reveň neboli rebarbora je vytrvalá zelenina a léčivá rostina s ostře kyselou chutí. Z listů používáme zdužnatěle řapíky zelené, růžové, až červené barvy. Reveň patří k našim nezdravějším zeleninám a je nepráven opomíjena.
Historie
Pochází z Číny a Tibetu. V 18. století se začala pěstovat v Anglii. Dnes je rozšířena do mnoha evropských zemí i u nás.
Léčivé účinky reveně
Rebarbora obsahuje vitamín C, což je velice dobrý antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro dobrou fuknci kůže, její elasticitu. Celý článek »
Kremrolky maminky Dvořákové
13.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Knihy, Kuchařky, Moučníky a dezerty
Až do svých 56 let jsem domácí kremrole nikdy nedělala, a přesto jsem žila docela spokojeně. Pak mě mladší dcera Jana s přítelem Martinem vytáhli na výlet do našich milovaných Mariánských Lázní. Protože Martinovi rodiče žijí v západních Čechách, kousek odtamtud, přijeli se za námi podívat. Maminka vytáhla z tašky krabici – a tak jsem JE u Ferdinandova pramene ochutnala. Domácí máslové kremrolky…
Na 90 malých kremrolek (natáčených na trubičky o průměru 1 cm, délky 7,5 cm)
1. těsto
250 g hladké mouky
500 g másla
Interaktivní DVD zabaví celou rodinu!
Hledáte skvělou zábavu pro své děti? Chcete efektivně trávit volný čas a přitom se skvěle bavit? Pokud ano, neměla by vám uniknout interaktivní DVD od Golden-Secret.
Kreativní svět otevřen
Najít činnost, která bude děti bavit, se stává čím dál tím složitější. Společnost Golden-Secret ale hledání významně ulehčuje. Přináší na český trh totiž jedinečná interaktivní DVD s video návody na řadu kreativních činností, při kterých se zabaví celá rodina. Celý článek »
Flanderský koláč s ovocem
08.01.2012 Publikoval(a) Lenka
Rubrika: Moučníky a dezerty, Recepty
Suroviny:
250 g krupicového cukru, 4 vejce, 100 g oleje, 300 g polohrubé mouky, drobenka- kousek másla, 3 lžíce polohrubé mouky, špetka skořice, 3 lžíce moučkového cukru. Máslo na vymazání a mouka na vysypání plechu, ovoce- meruňky, švestky, jahody, rybíz.
Postup: Celý článek »
Italská zálivka s kysanou smetanou
Suroviny:
110 ml majonézy, 110 ml kysané smetany, 2 lžíce mléka, 1 lžíce octa, 1 rozetřený stroužek česneku, ½ lžičky majoránky, trochu bazalky, můžete využít čerstvou pokud nemáte, tak sušenou. Dále 1 lžičku medu, trošku soli a černý pepř.
Postup:
Vložte všechny suroviny do čisté sklenice se šroubovacím uzávěrem. Proptřepávejte, dokud se nespojí. Před podáváním nechte v lednici odležet nejméně dvě hodiny. Aspoň 10 minut před použitím ji vyndejte a znovu ji protřepte. Celý článek »