Vločkové řezy sousedky Dáši

06.01.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty

Vzpomínku na naši sousedku Dášu mám ale navždycky spojenou hlavně s jejími vločkovými řezy. Přinesla nám je ochutnat v době, kdy se u nás v Čechách z vloček moc nepeklo – ani já jsem takový moučník vůbec neznala. Na rozdíl od jiných moučníků, které jsem někde ochutnala a nikdy nezkusila, jsem tento vločkový pekla nějakou dobu hodně často. Velice chutnal zvláště mému bráškovi, který bohužel už téměř čtvrtstoletí není mezi námi.

Na 1 pekáč
2 šálky (o objemu 250 ml) ovesných vloček
1¾ šálku hladké mouky
1 máslo nebo Hera
¾ šálku hnědého cukru Celý článek »

Granola

06.01.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty

Naše sousedka Dáša z vloček dělala vlastní vločkové müsli, kterému říkala granola. Bylo to, pravda, v době, kdy se nám o nepřeberných druzích müsli v obchodní síti ani nesnilo. Ale i dnes, kdy si můžeme koupit cereálie, na jaké máme chuť, stojí tento recept za vyzkoušení.

Na 1 pekáč granoly

9 šálků ovesných vloček
3 šálky kukuřičné mouky
1 šálek sójové mouky
1 šálek mletého kokosu
1 šálek sekaných vlašských ořechů
1 šálek rozinek Celý článek »

Kapustový hrnec

03.01.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Vepřové

Tento recept mě naučila manželova maminka. Je moc dobrý a myslím si, že se bude líbit i vám.

Kapustu nemá dost lidí rádo a je to škoda. Pokud vyzkoušíte tento recept, bude vám zajistě chutnat a kapustu si zamilujete, tak jako já.

Suroviny:

1 menší kapusta, 500 g brambor, 500 g vepřového masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g zakysané smetany, kmín, sůl, pepř, 1 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje. Celý článek »

Happy banana

03.01.2012 Publikoval(a)
Rubrika: Nápoje

Suroviny:

3 mandle

3 para ořechy

1 zralý banán

150 ml studeného kefíru

1 lžička strouhané hořké čokolády

1 špetka skořice Celý článek »

Dvoubarevný rybízový koláč

29.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Recepty

Suroviny:

tmavé těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g krystalového cukru, 3 lžíce kakaového prášku, 0,5 lžičky skořice, 1 vejce, 80 g oleje, 250 ml mléka
světlé těsto: 300 g polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva, 150 g krystalového cukru, 1 vejce, 80 g oleje, 200 ml mléka
rybíz Celý článek »

Trubičky

29.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Recepty

Suroviny:

250 g másla,

300 g hladké mouky,

2 rovné polévkové lžíce octa

2 lžíce mléka

Bílkový sníh:

4 bílky,

280 g cukru krupice

Postup: Celý článek »

Větrníčky

29.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Recepty

Suroviny:

Těsto:

1/4 l vody,

80 g Hery nebo Ramy,

160 g polo­hrubé mouky,

4 vejce, špetka soli.

Krém:

1 balíček vanilkového cukru,

125 g másla, Celý článek »

Přikrmování kojenců nemocných cystickou fibrózou

26.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Vaříme dětem

U kojenců krmených mléčnými přípravky se doporučuje začít s přikrmováním od ukončeného čtvrtého měsíce jejich života, zatímco dobře prospívající kojené děti se nezačínají dokrmovat před ukončeným šestým měsícem. Se zvyšujícím se množstvím stravy je nutné adekvátně zvýšit i dávku enzymů. Přes zavádění příkrmů však zůstává mateřské nebo kojenecké mléko základem výživy dítěte do jednoho roku.
Nemléčný pokrm se podává zásadně lžičkou vždy na začátku krmení. V první den přikrmování podáme děťátku při předpoledním krmení půl kávové lžičky ovocného pyré a potom jej normálně nakojíme nebo nakrmíme z lahve. Přes den sledujeme, jestli podání nového Celý článek »

Letní pomazánka

19.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Pomazánky

Suroviny: 1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.
Postup: Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme. Velice jednoduchá a zdravá pomazánka, která je ihned hotová.

Roláda z kuřecích prsíček

19.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Drůběž

Suroviny: 4 kuřecí prsa, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 1 pórek, 2 – 3 lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu oleje
Postup: Kuřecí prsa podle potřeby rozkrojíme a naklepeme tak, abychom dostali co největší plátky. Alobal potřeme olejem a naskládáme na něj maso tak, aby se okraje jednotlivých plátků trošku překrývaly. Takto vzniklý plát masa posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na ni naskládáme šunku nebo salám a položíme celý pórek. Celý článek »

MojeGalanterka