Houbová polévka s klobásou a kysanou smetanou

14.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Polévky

Suroviny:

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
1 a 1/2 l masového vývaru
2 cibule
2 stroužky česneku
300 g čerstvých hub
200 g klobásy, např. spišská
sůl a mletý pepř
špetka mletého kmínu Celý článek »

Piškotové kostky s tvarohovým krémem

12.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny:

5 vajec
5 lžic vody
250 g pískového cukru
250 g polohrubé mouky
tuk na vymazání a mouka na vysypání pekáče
Náplň:
300 g tvarohu,
20 g želatiny + 150 ml vody
1 balíček vanilinového cukru
100 g pískového cukru
200 ml smetany na šlehání
borůvky nebo jiné ovoce podle chuti a sezony Celý článek »

Háčkování s radostí 11

Škrobení

Ještě než půjdeme dále v háčkování, měli bysme si povědět něco dalšího, co potřebujeme u většiny dekorací a to je škrobení. Spousta lidí se teď lekne a bude mít chuť toho nechat. Není důvod se bát. Věřte mi. Také jsem koukala na kamarádku jak její ozdůbky byly pěkně naškrobené, tvrdé a vytvarované. Říkala jsem si, že tohle nikdy nemůžu zvládnout. No a zvládla, i když ještě občas udělám chybičku v ředění, ale to nevadí, vždy se to dá nějak předělat. Jen je třeba se do toho pustit.

Celý článek »

Kulinářské zázraky doby Vánoční

06.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Vánoční recepty

Letošní výstava Vás chce příjemně vánočně naladit a přinést inspiraci.
Sice se to bude tentokrát trochu víc točit kolem jídla, ale vůbec nepřijdeme zkrátka. Autorka, paní Jarka Horná, Vás provede 19. a 20. stoletím a umožní vám nahlédnout do vánoční atmosféry té doby. Pro ty z Vás, kteří byste si chtěli něco z ukázek doma vyzkoušet, budou připraveny popisy a recepty. Celý článek »

Čaje pro kojící maminky

05.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Nápoje

Mateřské mléko představuje pro děťátko velice cennou tekutinu. Kojení má bezesporu řadu výhod. Pokud maminka může kojit, je to bezvadné, pokud ne, neměla by se tím trápit. Na trhu je dnes celá řada počátečních mlék, které mateřské mléko určitě nahradí. Kojení je ovlivňováno především hormonálně. Na procesu laktace se ale podílí celá řada faktorů, jako je např. stres, vyčerpanost maminky. Celý článek »

Tvarohový závin s jablky

01.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny: 25 dkg hery, 25 dkg tučného tvarohu, 25 dkg polohr. mouky, špetka soli.

Postup: Z uvedených surovin uděláme těsto, rozválíme, posypeme strouhanými jablky se skořicí a přehneme. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Válený jablkový koláč

01.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny: Připravíme si na vál 15 dkg hl. mouky, 15 dkg hr, mouky, 12 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, 1 žloutek, citrónovou kůru, šťávu z ½ citronu a prášek do pečiva.

Postup: To vše zpracujeme s trochou vody na vláčné těsto, rozdělíme na dva bochánky a dáme v chladu odpočinout. Zatím postrouháme ½ kg jablek, promícháme s cukrem a skořicí. Z půlky těsta Celý článek »

Anýz v naší kuchyni

01.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Vánoční recepty

Koření anýzu jsou malé kuličky, plody rostliny dorůstající do výšky asi 0,6 metru, jež se pěstuje především v Indii, jižním Rusku a Střední Americe, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku i u nás na jižní Moravě. Chuť anýzu je sladce lékořicová s příchutí fenyklu. Pochází z Egypta a Sýrie a vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření. Celý článek »

Kresby na stěny a ilustrace pro děti

01.12.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Modelování, Zprávy

Jmenuji se Eva Rémišová, pracuji jako učitelka výtvarné výchovy na ZŠ a již několik let ilustruji knihy pro děti. Myšlenka kreslit pro ně mě napadla před lety, kdy jsem studovala a zároveň docházela na oddělení dětské onkologie. Mezi knihy které jsem ilustrovala patří například Říkadla a hry pro nejmenší, Nejkrásnější česká říkadla nebo Hádám, hádáš, hádáme. Zároveň jsem také Celý článek »

Vařím s láskou a Klub celiakie Brno v pořadu Sama doma

29.11.2011 Publikoval(a)
Rubrika: Bez lepku, mléka a vajec

V pátek 30. 9. 2011 byli hosty pořadu Sama doma také Zuzana Kobíková za Vařím s láskou a Dalibor Ježorek, předseda Klubu celiakie Brno. Pokud jste pořad neviděli, máte možnost sledovat jej online zde, ovšem recept na vídeňský řízek bez lepku, mléka, vajec připravovaný v pořadu najdete i na našich fotografiích stejně jako informace, ve kterých stopážích se o celiakii a vaření bez lepku, mléka, vajec mluvilo. Celý článek »

MojeGalanterka