výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty
Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí
výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu.
Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat
ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy
z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? „Maso je pro mnohé velká neznámá. Kolik z nás raději uvaří těstovinový salát, zeleninovou polévku nebo rychlou buchtu, než aby sáhli po tak drahé a nevyzpytatelné surovině, jakou je maso? Kolik z nás má ve zvyku stále dokola kupovat tytéž druhy masa ‒ kuřecí prsa, vepřovou panenku a krkovici, protože zná pár spolehlivých a ověřených receptů, jak na ně?“ říká autorka knihy Jana Floretnýna Zatloukalová.
Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě
a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané.
Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete
a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu.
O autorce:
Když se jednoho dne Jana Florentýna Zatloukalová (1975) odstěhovala z rodného domu, ocitla se ve vlastní kuchyni, aniž by věděla, jak se v ní vaří (upřímně řečeno, nevěděla, jak se vaří ani v jakékoli jiné kuchyni).
S rostoucím hladem svého muže a s přibývajícím počtem dětí se však potřeba pobytu v kuchyni hlásila čím dál častěji. A tak než aby svůj rodinný kuchařský život protrpěla, rozhodla se nutnost proměnit ve vášeň: začala odhalovat tajemství a zákonitosti jednotlivých jídel, od guláše až po narozeninový dort. Postupem takřka detektivním prozkoumala a zaznamenala všechno, co s přípravou dobrého jídla souvisí a co přitom kuchařské knížky tak rády začátečnicím tají ‒ jak horká je středně rozpálená trouba, jak dlouho se maso dusí doměkka, čemu se podobá barva jídla upečeného dozlatova, na co vzít teflonovou pánev a kdy se jí velkým obloukem vyhnout.
A protože před začínající kuchařkou stojí mnoho dalších výzev, odhodlala se pokračovat v psaní i vaření. Svůj návod na přežití prvních samostatných Vánoc shrnula v knížce Vánoční kuchařka pro dceru a navíc získala výuční list
v oboru kuchař. Jako další téma si vybrala maso, postrach všech kuchařek v začátečnických nesnázích. V knížce Hovory s řezníkem dovede čtenářky nejen do řeznictví, ale i k pokročilejšímu stupni vaření. Když autorka zrovna nepíše knížky a nezkouší nové recepty, snaží se vetřít do kuchyní nejlepších šéfkuchařů téhle země a něco se od nich přiučit. Připravuje články o vaření, stará se o čtyři děti, dvě kočky, jednoho psa, stále o toho stejného muže a běhá po lese, aby mohla jíst, co se jí zachce.
Vydává Smart Press, http://www.smartpress.cz
Tuto bezvadnou kuchařku můžete zakoupit zde