výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty
Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem
výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
3 cibule, nakrájené na měsíčky
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
5 lžic olivového oleje
2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)
1½ l horké vody
2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)
0,5 kg uvařené cizrny
0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky
velká hrst listů mangoldu
sůl a pepř dle chuti
dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu
- Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
- Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
- Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
- Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
- Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.
MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).
Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010
Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz