výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty
Ořechový mazanec ze špaldové mouky
výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
25.03.2013 Publikoval(a) Lenka (1 305)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Velikonoční recepty
Velikonoční svátky se blíží a už určitě přemýšlíte, jaké dobroty letos připravíte. Napadlo Vás udělat si mazanec ze špaldové mouky? Nevíte jak na to? Tradiční mazanec letos trochu jinak, špaldová celozrnná mouka proč?
Suroviny:
300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE
300 g bílé pšeničné mouky BIOHARMONIE
100 g přírodního třtinového cukru 120 g másla
3 žloutky 40 g droždí
250 ml mléka nebo rýžového nápoje Isola Bio
60 g hrozinek
citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle
sůl
Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Autor: www.probio.cz, www.bioweb.cz
Nakupujte až do 6.4.2013 se slevou.
Suroviny pro výrobu ořechového mazance nakoupíte zde:
http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/e-shop/361019/c12106-velikonocni-biokosik/celozrnna-moukaspaldova-28jemne-mleta-29-bioharmonie.html
http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/e-shop/366321/c12106-velikonocni-biokosik/ryzovy-napoj-prirodni.html